سامانه شاهکار چیست و چه کاربردهایی دارد؟

سرفصل‌های مقاله

شاید برای شما نیز پیش آمده باشد که در یک اپلیکیشن مانند تاپ برای انجام فعالیت‌های مختلفی مانند انتقال وجه، کارت به کارت، خدمات بانکی، احراز هویت در سامانه سجام، افتتاح آنلاین حساب بانکی و غیره ثبت نام می‌کنید و پس از وارد کردن شماره موبایل و کد ملی، در کسری از ثانیه این پیام برای شما به نمایش می‌آید:


«شماره موبایل و کد ملی با یکدیگر تطابق ندارند.»

این مورد، یکی از انواع استعلام است که سامانه دولتی شاهکار آن را انجام می‌دهد و شاید شما بدون اینکه بدانید به این استعلام‌ها برخورد کرده باشید. در این مقاله از تاپ به بررسی سامانه شاهکار، کاربردها و نحوه احراز هویت در آن خواهیم پرداخت. در ادامه با ما همراه باشید. 

سامانه شاهکار چیست؟

سامانه شاهکار از مخفف عبارت شبکه احراز هویت کاربران ایرانی تشکیل شده است. این سامانه در سال ۱۳۹۴ ابتدا توسط شورای عالی مجازی تصویب و سپس راه‌اندازی شد. پس از راه‌اندازی این سامانه، پلتفرم‌هایی مانند سوپر اپلیکیشن تاپ، همراه‌بانک‌ها و … توانایی رد کردن کاربران خود از فیلتر احراز هویت را پیدا کردند. به عبارت دیگر در این سامانه، زمانی که فردی بخواهد از یک سرویس اینترنتی استفاده کرده یا قصد افتتاح حساب آنلاین داشته باشد که نیاز به احراز هویت دارد، اطلاعات او از طریق اپراتور موبایل (مانند شماره تلفن و کد ملی) با داده‌های موجود در سامانه شاهکار مطابقت داده می‌شود. 

اگر این اطلاعات با هم تطابق داشته باشند، هویت فرد تأیید شده و او می‌تواند از امکانات سرویس مورد نظر مانند خدمات بانکی استفاده کند. احراز هویت در سامانه شاهکار برای امنیت بیشتر با استفاده از اقداماتی مانند تطبیق کد ملی و شماره موبایل انجام می‌شود و به تمامی پلتفرم‌ها این امکان را داده تا در کسری از ثانیه کاربرانِ خود را احراز هویت کرده و در بستری امن به آن‌ها خدمات دهند. برای مثال پس از دانلود اپلیکیشن تاپ، ابتدا باید فرایند احراز هویت را بگذرانید تا این اپلیکیشن اجازه استفاده از خدمات مختلف را به شما بدهد.

کاربردهای سامانه شاهکار

به‌طور کلی، سیستم شاهکار سه خدمت و کاربرد اصلی دارد که در بخش زیر بررسی شده‌اند: 

  1. تطبیق شماره موبایل با کد ملی: کسب‌وکارهایی مانند اپلیکیشن تاپ در هنگام ثبت نام یک فرد، می‌توانند شماره موبایل و کد ملی کاربران خود را به سامانه شاهکار ارسال کرده و بررسی کنند که آیا صاحب کد ملی، مالک شماره موبایل نیز هست یا خیر. 
  2. احراز هویت متقاضی دریافت سیم‌کارت: تمامی کسب‌وکارهای ارائه سیم‌کارت مانند ایرانسل، رایتل و همراه اول موظف هستند تا در هنگام یا پس از خرید سیم کارت، هویت متقاضی و اطلاعاتی اعم از تعداد خطوط ثابت و سرویس‌های اینترنتی را بررسی کنند که این بررسی به کمک سامانه شاهکار انجام می‌شود. 
  3. استعلام تعداد خطوط: هر شخصی با استفاده از سامانه شاهکار می‌تواند تعداد سیم‌کارت و خط تلفن همراه خود را استعلام بگیرد.
  4. تسهیل فرآیندهای بانکی و مالی: بانک‌ها و موسسات مالی، از شاهکار برای اطمینان از صحت اطلاعات مشتریان، به‌خصوص در خدماتی مانند افتتاح حساب آنلاین، دریافت وام، یا انجام کارت به کارت استفاده می‌کنند.

نحوه دسترسی به سامانه شاهکار 

برای دسترسی به سامانه شاهکار، ابتدا باید به سامانه پیام ایران به آدرس  https://sso.ito.gov.ir مراجعه کرده و سپس روی گزینه ثبت نام کلیک کنید تا فرمی که در تصویر زیر می‌بینید برای شما به نمایش در بیاید. به عبارتی اتصال به سامانه شاهکار به صورت غیرمستقیم بوده و آدرس سامانه شاهکار به‌صورت مستقیم در دسترس نیست.

سپس روی گزینه «ثبت نام شخص حقیقی کلیک کنید» تا فرم زیر برای شما ظاهر شود: 

در مرحله آخر، این اطلاعات را پر کرده و روی گزینه «ثبت نام» کلیک کنید تا ثبت نام شما در سایت پیام ایران تکمیل شود. سپس باید از طریق این سایت با طی کردن این مسیر، درخواست دسترسی به سامانه شاهکار را ثبت کنید:
دولت الکترونیک> مجوز دسترسی به سرویس از گذرگاه تعامل پذیری> انتخاب از سرویس های موجود>سامانه شاهکار

بعد از اینکه مجوز دسترسی به سامانه شاهکار را دریافت کردید، مراحل زیر را در سامانه شاهکار طی کنید:

  1. ثبت درخواست دسترسی به گذرگاه خدمات عمومی دولت 
  2. انتخاب سیتاد (گذرگاه عمومی خدمات دولت، GSB و PGSB)، به عنوان اپراتور خدمت‌رسان سازمان فناوری اطلاعات 

پس از انجام این فعالیت‌ها درخواست شما ثبت و پس از مدتی تایید می‌شود و می‌توانید از سامانه شاهکار استفاده کنید. اگر شما به عنوان یک فرد عادی و حقیقی به سامانه شاهکار دسترسی دارید، می‌توانید به‌وسیله ارسال پیامک و به‌صورت غیرمستقیم از این سامانه استفاده کنید. به عنوان مثال، برای استعلام تعداد خطوط به سامانه پیامک ارسال می‌کنید و سپس اطلاعات درخواستی نیز برای شما پیامک می‌شود. 

امکانات سامانه شاهکار 

برخی از مهم‌ترین امکانات و خدمات سامانه شاهکار در بخش زیر بررسی شده‌اند: 

  • مشترکین را از ثبت سرویس های جدید مطلع می‌کند.
  • شماره تلفن هایی با نام مشترکین و همچنین تعداد سیم کارت‌های تلفن همراه را به اپراتورها اطلاع می‌دهد.
  • تطبیق شناسه سرویس به همراه شناسه هویتی را انجام می‌دهد.
  • تطبیق شناسه سرویس به همراه شناسه هویتی را انجام می‌دهد.
  • خدماتی مخابراتی از جمله سرویس اینترنت پر سرعت ثابت را به مشترکین اطلاع می‌دهد.

یک سوپر اپ جایگزین صد اپلیکیشن

در این مقاله از سوپر اپلیکیشن تاپ، با بررسی سامانه شاهکار همراه شما بودیم. همان‌طور که شاید تا به اینجا حدس زدید، تاپ یک سوپر اپلیکیشن است که با نصب آن می‌توانید اقداماتی مانند کارت به کارت، خرید شارژ و اینترنت و غیره را در عرض چند دقیقه انجام دهید. دریافت و ثبت نام در این اپلیکیشن رایگان است و همین الان می‌توانید آن را از اپ‌استورهای معتبر دانلود کنید. 

از بچگی تو مدرسه به‌خاطر انشاهایی که می‌نوشتم معروف بودم و انشا تنها زنگی بود که ازش خسته نمی‌شدم. با اینکه هنوز از اون شاخه به اون شاخه می‌پرم، اما هیچ‌وقت نمی‌تونم از نوشتن دست بکشم و این کار تنها فعالیتیه که باعث یادگیری بیشترم می‌شه و بهم انگیزه می‌ده :)

سوالات پرتکرار

خیر، سامانه شاهکار به کاربران اطلاع می‌دهد که چه سرویس‌هایی با شماره تلفن آن‌ها ثبت شده و امکان سوءاستفاده را کاهش می‌دهد.
برای کاربران عادی، استعلام اطلاعات از طریق سامانه شاهکار معمولاً بدون هزینه است.
بله، سامانه شاهکار برای انجام فعالیت‌هایی که نیاز به احراز هویت دارند، مانند افتتاح حساب آنلاین یا ثبت‌نام در اپلیکیشن‌های بانکی، ضروری است.
کسب‌وکارهایی مانند اپلیکیشن‌های بانکی، همراه‌بانک‌ها، و ارائه‌دهندگان سیم‌کارت از سامانه شاهکار برای احراز هویت کاربران و تطبیق اطلاعات آن‌ها استفاده می‌کنند.
دسترسی به سامانه شاهکار به‌صورت غیرمستقیم از طریق سامانه پیام ایران (https://sso.ito.gov.ir) امکان‌پذیر است. کاربران باید ابتدا در این سامانه ثبت‌نام کرده و سپس درخواست دسترسی به سامانه شاهکار را ثبت کنند.
بله. افراد عادی می‌توانند برای انجام اقداماتی مانند استعلام تعداد خطوط تلفن همراه از سامانه شاهکار استفاده کنند.
شاهکار مخفف شبکه احراز هویت کاربران ایرانی است. 
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخوردهای اینلاین
مشاهده همه دیدگاه‌ها