کلیه کسانی که قصد دارند از کشور خارج شوند، باید عوارض خروج از کشور را بپردازند که نرخ آن بهطور سالانه توسط دولت برای سفرهای خارجی تعیین میشود. همانطور که میدانید میزان عوارض تعیینشده برای مسافران بینالمللی مانند دانشجویان و پژوهشگران یا متقاضیان گردشگری و سفرهای زیارتی با یکدیگر متفاوت است. همچنین نرخ عوارض خروج از کشور، با توجه به نرخ تورم و قانون بودجه هر سال دولت، به صورت سالانه تغییر میکند. اگر سفر خارجی زمینی یا هوایی یا دریایی پیش رو دارید، لازم است درباره نرخ عوارض خروج از کشور ۱۴۰۳ و معافیتهای آن اطلاعات کافی را به دست بیاورید؛ در ادامه همراه ما باشید.
عوارض خروج از کشور چیست؟
قبل از هرگونه سفر خارجی، باید درباره عوارض خروج از کشور (Departure Tax) و نحوه پرداخت آن شناخت داشته باشید. قانون پرداخت عوارض خروج از کشور، از سال ۱۳۶۴ اجرا شده و در حال حاضر، این مبلغ به عنوان مالیات خروج از کشور از تمام مسافران دریافت میشود. هزینه عوارض خروج از کشور مستقیماً به حساب دولت واریز میشود و بخشی از این مبلغ هم، برای سازمان گردشگری و خدمات این حوزه در نظر گرفته شده است.
سایر مبالغ نیز در راستای بهبود خدمات دولتی مانند نوسازی روستاهای مرزی استفاده میشود. توجه به این نکته ضروری است، عوارض خروج از کشور تنها برای سفرهای هوایی نیست، بلکه کلیه مسافران سفرهای زمینی و دریایی خارجی نیز باید این عوارض را بپردازند. این مبلغ، به توجه به تعداد دفعات خروج از کشور و وضعیت مسافر، متغیر خواهد بود.
میزان عوارض خروج از کشور در سال ۱۴۰۳
مبلغ عوارض خروج از کشور به ازای هر بار خروج به دولت پرداخت میشود. برای محاسبه هزینه عوارض خروج از کشور، تعداد دفعات خروج از کشور، هدف از خروج از کشور و محل زندگی و شرایط مسافران موثر خواهد بود. به طور کلی، میزان پرداخت عوارض خروج از کشور برای مسافران، به صورت زیر محاسبه میشود:
سفر | سفر اول (ریال) | سفر دوم (ریال) | سوم به بعد (ریال) | نوع مرز |
سیاحتی | ۵,۲۰۰,۰۰۰ | ۷,۸۰۰,۰۰۰ | ۱۰,۴۰۰,۰۰۰ | مرزهای هوایی، زمینی و دریایی |
حج | ۱,۷۲۰,۰۰۰ | ۱,۷۲۰,۰۰۰ | ۱,۷۲۰,۰۰۰ | مرزهای هوایی، زمینی و دریایی |
زائرین عتبات و عالیات | ۴۵۰,۰۰۰
۱۵۰,۰۰۰ |
۴۵۰,۰۰۰
۱۵۰,۰۰۰ |
۴۵۰,۰۰۰
۱۵۰,۰۰۰ |
مرز هوایی
مرز زمینی و دریایی |
مرزنشینان | ۷۵۰,۰۰۰
۲۵۰,۰۰۰ |
۶,۰۰۰,۰۰۰
۶,۰۰۰,۰۰۰ |
۸,۰۰۰,۰۰۰
۸,۰۰۰,۰۰۰ |
مرز هوایی
مرز زمینی و دریایی |
ورزشکاران تیم ملی با مجوز وزارت ورزش | ۲,۶۴۰,۰۰۰ | ۲,۶۴۰,۰۰۰ | ۲,۶۴۰,۰۰۰ | مرزهای هوایی، زمینی و دریایی |
مبلغ این عوارض، نسبت به سال گذشته حدود ۳۰ درصد بیشتر شده است. همچنین، میزان مبلغ عوارض برای سفرهای دوم و سوم مسافران حدود ۵۰ و ۱۰۰ درصد افزایش پیدا میکند. قبل از پرداخت این مبالغ، باید پیگیری پاسپورت خود را جهت اطمینان از معتبر بودن آن انجام دهید. سپس مبلغ عوارض را پرداخت کرده و عازم سفر شوید.
روشهای پرداخت عوارض خروج از کشور
قانون عوارض خروج از کشور برای همه افراد یکسان است. یعنی، کلیه کودکان و بزرگسالان باید عوارض خروج از کشور برای سفرهای زیارتی، عوارض خروج از کشور برای دانشجویان یا عوارض خروج از کشور برای افراد زیر ۱۸ سال را بپردازند. روشهایی که برای پرداخت عوارض خروج از کشور در نظر گرفته شده عبارتاند از:
- پرداخت عوارض خروج از کشور از طریق شعب بانک ملی ایران
از سال ۱۳۹۷ به بعد، متقاضیان میتوانند از طریق مراجعه به شعبات ارزی بانک ملی ایران، عوارض خروج از کشور را پرداخت کنند. همچنین، امکان پرداخت این مبلغ به صورت آنلاین با اینترنت بانک یا موبایل بانک متعلق به بانک ملی نیز امکانپذیر است. - پرداخت عوارض خروج از کشور در فرودگاه
برای پرداخت عوارض در فرودگاه میتوانید از دستگاههای ATM که به این منظور فراهم شدهاند استفاده کنید. این دستگاهها در فرودگاه امام خمینی (ره) و فرودگاههای دارای پروازهای خارجی موجود هستند. با وجود این دستگاهها، دیگر نیازی به انتظار در صف پرداخت عوارض خروج از کشور نخواهید داشت. بلکه در کمترین زمان میتوانید عوارض مد نظر را با کمک دستگاه ATM بپردازید و رسید آن را دریافت کنید. - پرداخت عوارض خروج از کشور از طریق کارتخوان پرداخت الکترونیک سداد
دستگاههای کارتخوان در حال حاضر به سامانه پلیس گذرنامه متصل شدهاند. در نتیجه به راحتی میتوانید عوارض خروج از کشور را با کمک دستگاههای کارتخوان سداد نیز پرداخت کنید. - پرداخت عوارض از طریق سامانه سازمان امور مالیاتی
با اتصال به درگاه پرداخت اینترنتی سازمان امور مالیاتی نیز میتوانید عوارض خروج از کشور را پرداخت کنید. برای این کار، باید وارد سایت امور مالیاتی کشور شوید. سپس از بخش تعیین شده، نسبت به پرداخت عوارض خروج از کشور اقدام کنید. - پرداخت عوارض خروج از کشور با اپلیکیشنها
برای پرداخت عوارض سفرهای خارجی میتوانید از اپلیکیشنهایی مانند سوپر اپلیکیشن تاپ نیز استفاده کنید. این برنامهها روی دستگاههای اندروید و iOS نصب میشوند و همیشه همراهتان خواهند بود. در نتیجه در هر بازه زمانی، میتوانید به سامانه پرداخت عوارض متصل شده و عوارض تعیین شده برای سفرتان را به سازمان امور مالیاتی بپردازید.
روش پرداخت عوارض خروج از کشور با کمک تاپ
پرداخت عوارض خروج از کشور به زودی به سوپر اپلیکیشن تاپ اضافه میشود. مراحل پرداخت عوارض با کمک تاپ به صورت زیر است:
- برای پرداخت عوارض خروج از کشور با کمک سوپر اپلیکیشن تاپ، ابتدا برنامه را دانلود و روی گوشی همراهتان نصب کنید.
- سپس وارد بخش پیشخوان پلیس شوید.
- در قسمت انتهایی این بخش، قسمت پرداخت عوارض خروج از کشور قرار داده شده است.
- از طریق این قسمت میتوانید نسبت به پرداخت عوارض خروج به صورت آنلاین اقدام کنید.
- با کمک تاپ میتوانید در هر مکان و زمانی به آسانی عوارض خروج از کشور را پرداخت کرده و عازم سفرهای سیاحتی یا زیارتی شوید.
ثبت درخواست خروج از کشور
سامانه سخا، «سایت خدمات الکترونیک انتظامی» است؛ از طریق این سامانه که به عنوان سامانه پرداخت عوارض خروج از کشور میتوانید درخواستهایی مانند گواهینامه رانندگی، شمارهگذاری وسایل نقلیه، گذرنامه و سربازی را به صورت آنلاین انجام دهید. برای ثبت درخواست مجوز خروج از کشور هم باید در سامانه سخا ثبت نام کنید. سپس در بخش تعیینشده، نوع درخواست، علت درخواست و مقصد سفرتان را وارد کنید. همچنین، امکان وارد کردن تاریخ رفت و برگشت نیز در این سامانه فراهم شده است. در نهایت لازم است که درخواست خروجتان را ثبت کنید.
اگر نحوه ثبت نام و استفاده از این سامانه را ندارید میتوانید مقاله مربوط به نحوه ثبتنام در سامانه سخا را در بلاگ تاپ مطالعه کنید.
انواع معافیتهای عوارض خروج از کشور
برخی از مسافران سفرهای خارجی میتوانند از معافیت مالیاتی استفاده کنند و مجبور به پرداخت عوارض خروج از کشور نخواهند بود. از جمله افراد معاف از عوارض خروج از کشور میتوان به گروههای زیر اشاره کرد:
- خدمه پرواز و خدمه کشتیهای تجاری و مسافربری و افرادی که به واسطه شغلشان مدام باید از کشور خارج شوند.
- دانشجویانی که مشغول به تحصیل در کشور دیگر هستند و فاصله بین سفرهای آنها حداقل سه ماه است.
- بیماران و جانبازانی که مجوز شورای پزشکی را برای دریافت خدمات درمانی در خارج از کشور دارند.
- زائرین اربعین که در تاریخ تعیین شده به صورت زمینی به عراق سفر میکنند.
- افراد دارای گذرنامه سیاسی
- افراد مقیم خارج از کشور که از وزارت کار و امور اجتماعی ویزای کار گرفتهاند.
- همراه جانبازانی که برای درمان عازم خارج از کشور هستند نیز میتوانند از تخفیف ۴۰ تا ۶۰ درصدی عوارض خروج از کشور برخوردار شوند.
تخفیف عوارض خروج از کشور
مرزنشینان، ورزشکاران و مسافران سفرهای زیارتی، میتوانند از تخفیف عوارض خروج از کشور استفاده کنند. میزان تخفیف در نظر گرفته شده برای سفرهای زیارتی بر اساس نوع سفر تعیین میشود. این مبلغ برای ورزشکاران تیم ملی و مرزنشینان نیز متفاوت است. ورزشکاران تیم ملی برای خروج از کشور میتوانند مبلغ ۲۶۴ هزار تومان را بپردازند. زائرین حج تمتع و عمره نیز باید برای سفر اول، دوم و سوم به ترتیب ۱۳۲، ۱۹۸ و ۲۶۴ هزار تومان بپردازند. افراد ساکن روستاهای مرزی کشور نیز میتوانند هزینه کمتری را برای خروج از کشور در سفرهای دوم و سوم خود در یک سال بپردازند.
قوانین و تغییرات جدید عوارض خروج از کشور
از اوایل مرداد ۱۴۰۳، نرخ جدید عوارض خروج از کشور به مبادی مرزی کشور و درگاههای اینترنتی ابلاغ شده. در حال حاضر مسافران برای خروج از کشور باید نرخ جدید عوارض را برای خروج از کشور با اهداف تحصیلی، زیارتی، سیاحتی و… پرداخت کنند. بر این اساس، عوارض خروج از کشور برای بار اول ۵۲۰ هزار تومان، بار دوم ۷۸۰ هزار تومان و بار سوم به بعد یک میلیون و ۴۰ هزار تومان خواهد بود.
از دیگر قوانین مهمی که برای پرداخت عوارض خروج از کشور وجود دارد میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- طبق قوانین پرداخت عوارض خروج از کشور، کسانی که این مبلغ را به صورت آنلاین پرداخت کردهاند، با ثبت درخواست استرداد وجوه خروج از کشور میتوانند مبلغ پرداختی را استرداد کنند.
- عوارض پرداختی تنها تا پایان همان سال اعتبار دارد؛ یعنی در صورتیکه موفق به سفر نشدید، امکان استفاده از فیش عوارض خروج از کشور پرداختی را تا پایان سال جاری خواهید داشت.
- حداکثر ۳۰ دقیقه قبل از سفر، باید عوارض خروج از کشور را پرداخت کرده باشید.
- با مراجعه به آدرس سامانه سداد و وارد کردن کد پیگیری میتوانید شرایط پرداخت عوارض خروج از کشور را استعلام بگیرید.
- برای پرداخت عوارض خروج از کشور، تنها به کارت بانکی عضو سامانه شتاب و مشخصات فرد مانند کد ملی نیاز دارید.
- تمام مسافران خارجی، از جمله کودکان و نوزادان نیز باید عوارض خروج از کشور را بپردازند.
خروج قانونی با پرداخت عوارض خروج
هزینه عوارض خروج از کشور برای کلیه افراد و سفر با کلیه وسایل مسافربری از جمله هواپیما، کشتی و حتی سفرهای زمینی الزامی است. برای پرداخت عوارض خروج از کشور، باید ابتدا شرایط پرداخت عوارض با توجه به نوع سفر را بررسی کنید. سپس مبلغ تعیینشده را از طریق یکی از روشهای معرفیشده بپردازید. در نهایت میتوانید به صورت قانونی از کشور خارج شده و سفرتان را شروع کنید. حتماً این موضوع را در نظر داشته باشید، مبلغ عوارض خروج از کشور سالیانه تغییر میکند؛ بنابراین، قبل از پرداخت عوارض خروج حتماً قیمت روز آن را استعلام بگیرید.